Tatoeageverwijdering

Tatoeageverwijdering

Steeds uitgevoerd door een gecertificeerde arts!

Elk jaar worden in België ongeveer 500.000 tatoeages geplaatst. Ongeveer 20% van de eigenaars heeft binnen de maand spijt van zijn beslissing. Na 5 jaar zijn de meesten wel op de tatoeage uitgekeken. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 80% op termijn in min of meerdere mate spijt krijgt. Echter zal niemand dat op dat moment toegeven, een tatoeage is in principe voor altijd. Daarna duurt het meestal nog 5 jaar voordat mensen actie ondernemen.

Van bepaalde tatoeages krijgt men natuurlijk vroeger spijt dan van anderen. Vele tatoeages worden in een bevlieging gezet (bv. uit verliefdheid) en zijn vaak tijdsgebonden en na verloop van tijd uit de mode (bv. de tribal). Sommige jongeren willen gewoon een tatoeage en stappen dan de tattooshop binnen om vervolgens hun unieke “kunstwerk” uit een boek te kiezen.

Sommigen zijn op een bepaald ogenblik uitgekeken op hun tattoo en willen de oude met een nieuw exemplaar bedekken (“cover-up”). In veel gevallen waar de originele tatoeage bijzonder donker is of in de loop der jaren wazig is geworden, is het soms beter om de oude tatoeage eerst te verbleken, om de huid klaar te stomen voor een nieuw, gedetailleerder ontwerp. Als je dat niet doet, kan je nieuwe tattoo mogelijk niet goed uit komen. Een goede tattoo-artiest weet meestal op voorhand of je cover-up er goed zal uitzien. Het kost meer tijd en het is meestal ook duurder om eerst de oude tatoeage (gedeeltelijk) te verwijderen, maar het uiteindelijke resultaat zal zoveel beter zijn.

Gelukkig is er de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt om dergelijke, ongewenste tatoeages te verwijderen. De gouden standaard op dit ogenblik is de laser. De tattoolaser is de veiligste manier om zwarte en meerkleurige tatoeages te verwijderen (zonder littekens), op voorwaarde dat er gekozen wordt voor een professionele medische laser. Er zijn heel wat lasers in omloop, veelal goedkope types uit China. Deze worden heel vaak gebruikt in tatoeagesalons of in schoonheidsinstituten. Ook rijzen er steeds meer laserinstituten uit de grond, waar tatoeages door niet-artsen worden behandeld. Pas ook op voor websites die voor- en nafoto’s tonen: dit is in principe bij wet verboden (artsen zullen dit nooit doen)! In de nabije toekomst zullen tatoeages enkel nog door erkende dokters mogen verwijderd worden. Vraag dus steeds of je tatoeage door een arts wordt verwijderd.

Bij DermAge Skincare maken we gebruik van een Duits high power lasertoestel (nanosecond Q-switched Ruby én Nd:YAG) en wordt je tatoeage altijd behandeld door een arts. Doordat dit toestel 3 verschillende golflengtes gebruikt, kan het de meeste kleuren verwijderen. Donkergekleurde en oudere tatoeages reageren meestal het best.

Deze laser verpulverd als het ware de inkt in de huid. Vervolgens zal het eigen lichaam de inktpartikels afvoeren via de lymfevaten. Geleidelijk aan zal dus de tatoeage gaan verbleken.

In tegenstelling tot wat sommige websites beweren, is detatoeage d.m.v. laser nooit pijnloos. Het voelt aan als elastiekjes die tegen de huid worden geschoten. Vooraf kan de huid lokaal wat verdoofd worden met een crème. Ook lokale ijsapplicatie kan de pijn verzachten.

Indien je je tatoeages echter veilig wilt verwijderen is dit een langdurig proces. Er zijn doorgaans 6 tot 10 behandelingen nodig (voor een professioneel gezette tatoeage) en tussen elke sessie zit een periode van minimaal 6 weken. Voor een professioneel gezette tatoeage moet je daarom rekenen op een periode van 2 jaar. De oppervlakte maakt niet zo veel uit. Een kleine tatoeage kan net zo hardnekkig zijn als een grote. Belangrijk zijn de diepte en plaats van de tatoeage, de kleur en de hoeveelheid inkt die erin zit. De uiteindelijke prijs zal bepaald worden door de grootte van de tatoeage en het aantal sessies.

Een speciale vorm van tatoeage zijn de permanente make-up en bestralingsmarkeringen. Ook deze kunnen met de laser van DermAge Skincare gemakkelijk worden verwijderd.